Posted on Leave a comment

Kostvaner og optimering til 37 populære sportsgrene

Træner i en sportsgren

Det er ikke nogen hemmelighed at der bliver dyrket meget sport i Danmark – og det er vist heller ikke nogen hemmelighed, at det er meget ujævnt fordelt hvem der dyrker sport.

Mange dyrker sport fordi de synes det er super fantastisk sjovt 👊, men der er bestemt også dem som kun dyrker sport fordi de tror de så kommer til at tabe sig (selvom det efterhånden har vist sig at sport ikke nødvendigvis er vejen til vægttab).

Uanset hvilke mål folk har med deres sport, så kan det undre at der ikke er flere som samtidigt forsøger at optimere deres kost.

Der er nemlig masser af folk der har oplevet rigtig spændende resultater ved at optimere deres kost – og der er bestemt også mange hvor kiloene er raslet af fordi de fokuserede på at optimere deres kost fremfor blot at løbe rundt og svede i blinde 😰

En af de sportsfolk der har oplevet spændende resultater ved at optimere deres kost er Matt Frazier, der er en løber som lever af en vegansk kost. Han mener selv, at hans kost er grunden til en øget performance og udholdenhed.

Tilsvarende har løberen Amy Yoder Begley gået efter en glutenfri kost, hvilket var med til at kvalificere hende til OL i Beijing i 2008.

Bodybuilderen Mario Singelmann er gået efter en kost der er paleo, hvilket har hjulet ham til at tage flere muskler på.

På samme måde har svømmeren Adam Peaty levet af en low-carb kost og fastet, hvilket har hjulpet ham med at tabe sig og blive mere fit.

Vælg sportssko - og den rette kost

Den bedste kost for sportsfolk

Som du kan se af de fire eksempler herover, så er der ikke nogen bestemt kost der er den bedste løsning til alle sportsfolk (uanset hvad fortalere for de enkelte kostretninger så ellers måtte påstå).

I min optik så gælder det om at vælge en kost man synes om og som man kan overholde uden at det kræver en masse viljestyrke. Ikke mindst fordi ens viljestyrke på et eller andet tidspunkt vil fejle uanset hvor sej man så ellers er.

Dvs. at hvis man bare elsker frugt og grønt, så er den rette løsning måske at blive veganer eller vegetar – og kan man ikke leve uden kød, så er det næppe den rette løsning at blive veganer eller vegetar.

Kan man ikke leve uden kød, så er det formodentlig bedre at bevæge sig i retning af en low-carb high-fat kost (LCHF kost) eller en paleo kost.

Viser det sig at man ikke kan tåle gluten, så ligger det lige for at fokusere på at spise glutenfrit. Tilsvarende er det en god løsning at gå efter en laktosefri kost hvis man fx. ikke kan tåle laktose.

Vigtigst af alt så gælder det om at huske at de officielle kostråd ikke nødvendigvis er den bedste løsning, ligesom det generelt er en dårlig ide at tilbede madpyramiden og mene den er svaret på alle spørgsmål om kost og sundhed.

Sportsfolk der dyrker fitness

Kosttilskud

Som sagt er der mange sportsfolk der ikke gør ret meget ud af at optimere deres kost. I stedet er der en tendens til at mange sportsfolk forsøger at redde situationen vha. forskellige kosttilskud som fx. proteinpulvere og kreatin kapsler.

Kosttilskud hjælper dog sjældent ligeså meget som det vil gøre at optimere kosten, så i min optik gælder det først om at få optimeret sin kost. Når man så har fået optimeret sin kost, så kan man begynde at kigge på hvordan man kan booste sin performance endnu mere vha. kosttilskud.

De 37 mest populære sportsgrene

Men nok om kosten, da det jo ikke er alle der dyrker sport for at tabe sig. Som sagt er der også mange som dyrker sport fordi de synes det er super fantastisk sjovt 💪

Men hvad er det så for sportsgrene som folk er gladest for. Det besluttede vi os for at kigge på – og det viste sig at det er temmeligt ujævnt hvilke sportsgrene der er mest populære.

Ved du fx. hvilken sportsgren hele 30% af befolkningen dyrker? Hvilken sportsgren som dobbelt så mange piger som drenge dyrker? Eller hvilken en 7 gange så mange piger som drenge dyrker?

For at gøre det lettere at gennemskue hvilke sportsgrene der er populære og hvem der dyrker hvad, så har vi lavet denne grafik over de 37 mest populære sportsgrene i Danmark:

De mest populære sportsgrene i Danmark

Brug grafikken
Du er velkommen til at dele grafikken i forums, på din blog, etc. hvis du bare husker at nævne kilden (Find Hold).

PS: Hvis du stadig savner svar på de tre indledende spørgsmål, så er svarene:

  • Hvilken sportsgren 30% af befolkningen dyrker? Jogging/motionsløb
  • Hvilken sportsgren som dobbelt så mange piger som drenge dyrker? Gymnastik (surprise)
  • hvilken sportsgren 7 gange så mange piger som drenge dyrker? Aerobic/Zumba
Posted on Leave a comment

15 kampsport, 182 bælter og en sjat kost og kosttilskud

Kampsport kæmper med sort bælte

Det benhårdt at træne kampsport. Det ved alle, selv folk der aldrig selv har trænet udover at se Karate Kid filmen 👊

Heldigvis virker den benhårde træning, hvilket kan ses på mange udøveres bæltefarver. Men hvad er egentlig op og ned på de forskellige farver og er sort bælte altid det bedste?

Det kan være rimeligt svært at overskue de mange bælter og bæltefarver der findes indefor kampsport. Selv folk indefor kampsportsverdenen virker forvirrede over de mange bælter og farver.

Og det er virkelig en grund til at alle virker forvirrede: Som du hurtigt vil finde ud, så er der ikke noget overordnet system der gælder overalt 😱

Faktisk er der ikke engang nogen garanti for at det sorte bælte er det højeste du kan opnå. Alt efter hvad du træner, så kan den højeste grad være en helt anden farve end sort!

For at skabe overblik over de mange bælter og farver, så har vi her på Find Hold lavet en kæmpe grafik med alle bælterne fra 15 forskellige kampsport (inkl. forskellige grene af karate, judo og taekwondo):

Kampsport bælter og farver

Brug grafikken
Du er velkommen til at bruge grafikken på din egen hjemmeside, i online forums, etc. Du skal bare huske kildeangivelse hvis du bruger grafikken (Find Hold).

Kost og kampsport

Kampsport er en sportsgren der i den grad stiller krav til styrke, behændighed og udholdenhed. Det er derfor en sportsgren hvor det gælder om at optimere både træningen og ens liv omkring træningen, hvilket er grunden til at mange udøvere går op i deres kost.

Det viser sig nemlig at kosten betyder mere for ens performance end de fleste er bevidste om. Faktisk er kosten langt mere vigtig end alverdens kosttilskud.

For mange er en optimeret kost at overholde de officielle kostråd og tilbede madpyramiden, men der findes også mange kampsportsudøvere der har opnået spændende resultater ved at optimere deres kost i andre retninger.

Det gælder fx. BJJ kæmperen Chuck Willen, der kombinerer faste med en paleo kost og MMA kæmperen Richard Staudner der også fokuserer på en paleo kost.

Tilsvarende findes der veganske kæmpere som fx. BJJ kæmperen David Meyer og vegetarer som fx. aikido kæmperen Rorion Gracie (der kombinerer en vegetarisk kost med en smule fisk).

Andre kæmpere som fx. taekwondo/karate kæmperen Katheryn Winnick er glutenfri, hvilket hun selv mener er afgørende for hendes energiniveau og fitness.

Opgrader din træning

Dyrker du selv kampsport eller noget andet spændende sport, så kan du også lige vælte forbi vores oversigt over kosttilskud.

Der finder du forhåbentlig lige det lækre proteinpulver du savner – eller et par lækre proteinbarer, som du kan tage når der en pause i kampene (uanset du skal passe på med at spise for mange barer, da de ikke allesammen er lige sunde – faktisk er mange proteinbarer bare en ordentlig bunke kulhydrater 😲).

Synes du vores grafik er max. lækker eller noget prut, så kan du iøvrigt skrive en kommentar herunder.