Kost og kosttilskud til volleyballbanen

Volleyballbane med spillere

Volleyball er en af de mest udbredte sportsgrene i verden. Det er en hård sport der stiller krav til styrke og udholdenhed, så det kan virkelig betale sig for spillerne at fokusere mere på kost og kosttilskud.

Desværre lever de fleste spillere af en meget konventionel kost, hvor de tilbeder de officielle kostråd og synes madpyramiden er det bedste i verden.

Det er en skam, da der er flere spillere som har haft gode erfaringer med at gå efter en alternativ kost.

Det gælder fx. Dustin Watten, der er med i det amerikanske volleyballlandshold. Han er veganer og lever derfor af først og fremmest af bl.a. frugt, grøntsager, bønner og ris.

Den amerikanske spiller April Ross lever vegetarisk og fortæller selv, at hendes kost har gjort hende stærkere. Selv da hun trænede til olympiaden i Rio spiste hun vegetarisk.

Men dermed ikke sagt at en vegansk eller vegetarisk kost er den bedste løsning.

I min optik er det vigtigste at man fokuserer mere på kosten og er bevidst om hvor meget den betyder for ens performance.

Man kan derfor også sagtens vælge en helt anden kost og stadig opnå gode resultater. Det har den amerikanske spiller Michelle fra The Paleo Goddess fx. oplevet. Da hun gik over til en paleo kost, så følte hun at hun fik mere energi og under turneringer blev hun ikke træt så hurtigt som tidligere.

Kosttilskud

Fordi volleyball stiller krav til spillernes styrke og udholdenhed, så kan det godt betale sig at indtage et eller flere kosttilskud. Mange spillere går først og fremmest efter proteinpulver og kreatin.

Men kosttilskud er kun en bonus der kommer efter en god og effektiv kost. Kosten er det vigtigste, så det kan ikke betale sig at gå efter den hurtige løsning, hvor man bare indtager en masse kosttilskud og så samtidigt bæller colaer i stride strømme.

Volleyballbanen

Udover kosten, så foregår den vigtigste del af volleyball ude på banen.

Det er derfor vigtigt at vide hvad der er op og ned på banen, så derfor har vi lavet dette diagram over en typisk volleyballbane:

Volleyballbane
Vis i stort format
Brug grafikken
Du er velkommen til at bruge diagrammet på din egen hjemmeside, i online forums, etc. Du skal bare huske kildeangivelse hvis du bruger diagrammet (Find Hold).

Som du kan se, så er banen 18 m lang og 9 m bred. Rundt om banen er der en såkaldt “free zone” der typisk er 3 m bred. Til store konkurrencer er denne zone dog større, typisk 8 m bred i hver ende af banen og 5 m bred langs siderne af banen.

Loftet over banen skal være mindst 7 m oppe, så spillerne ikke risikerer at ramme loftet under kampene.